Alles wat u over uw accu's moet weten!!!


 

Scootmobiel accu informatie 

Er zijn altijd veel vragen over een scootmobiel accu. Er zijn veel verhalen over hoe u accu's moet gebruiken, maar hoe moet het nu echt? Het Nederlandse Scootmobiel platform geeft hier een overzicht hoe u de accu's volgens de leveranciers het beste kunt gebruiken en hoe u de levensduur van de accu's kunt optimaliseren.

 

Hoe moet ik mijn scootmobiel accu gebruiken?

Belangrijk is om te weten dat accu's erg afhankelijk zijn van hoe ze worden gebruikt. Dit bepaalt uiteindelijk de levensduur van de accu's. Belangrijk is om ze volgens de richtlijnen te behandelen. Dit houdt in dat u ze regelmatig moet gebruiken en regelmatig moet laden. Hieronder vindt u diverse tips voor het gebruik van uw accu's. U vindt hier uitleg over laadtijd, ladingen, types, temperatuur etc.

 

 

Wanneer moet ik mijn scootmobiel accu laden?

Het beste is accu's laden als ze leeg gereden zijn. U gaat bijvoorbeeld vandaag 10 km rijden en morgen 20 km, waarna uw accu's leeg zijn. Dit is het juiste moment om ze te laden. Als uw accu's leeg zijn kunt u de accu's bij terugkomst het beste direct weer aan de lader leggen. Zet uw scootmobiel dus niet dagen weg zonder de accu's weer op te laden. Als uw accu's na 2 weken niet leeg gereden zijn, kunt u het beste de accu's weer opladen. Zijn uw accu's half leeg en u heeft de volgende dag de complete capaciteit nodig? Dan moet u de accu's gewoon laden. Dit gaat wel ten koste van de levensduur, maar u moet er ook uit kunnen als u dat wil.

 

Hoe lang moet ik mijn scootmobiel accu laden?

Leveranciers adviseren altijd een laadcycles van minimaal 12 uur en maximaal 72 uur. Als u de accu's in de avond aan de lader zet, heeft u de volgende dag weer volle accu's die goed zijn opgeladen. Te kort laden en onvolledig laden is niet goed voor de accu's en kan de levensduur verkorten.

 

Mijn acculader geeft aan dat de scootmobiel accu vol is?

Acculaders hebben vaak een indicatie lampje op de lader zitten. Deze is rood als u gaat laden en wordt groen als de accu's vol zijn. Het is beter om dit lampje niet aan te houden, maar altijd een tijdsduur te handhaven bij het laden van accu's. Acculaders laden nog steeds, ook al is het lampje groen. Zie de vraag hierboven voor meer informatie over de tijdsduur.

 

Hoe vaak moet ik mijn scootmobiel accu laden?

Leveranciers adviseren bij normaal en regelmatig gebruik van de scootmobiel de accu's maximaal 1x per dag en minimaal 1x in de 2 weken te laden. De tijd van de laadcycles is minimaal 12 uur, zoals hierboven beschreven.
In de winter maanden komt het regelmatig voor dat de scootmobiel niet wordt gebruikt. Het beste kunt u dan de scootmobiel accu's op de volgende manier laden:

  • Bij niet gebruik en de scootmobiel staat in koude omstandigheden geparkeerd: 1x in de 2 weken, 48 uur laden.

  • Bij niet gebruik en de scootmobiel staat in kamer temperatuur geparkeerd: 1x in de 3 weken, 48 uur laden.

Houdt u er rekening mee dat wanneer accu's te lang niet worden geladen, ze hierdoor kapot kunnen gaan. U kunt de accu's ook continu aan de acculader zetten, maar hierdoor wordt de levensduur van de accu's korter.

De reden hiervoor is dat een accu een bepaald aantal ladingen kan verdragen voor capaciteit verlies. Door accu's continu te laden, gebruikt u vele malen meer laadcyclussen dan wanneer u het hierboven beschreven aantal ladingen hanteert.

Conclusie hoe vaak: te vaak is niet goed, maar te weinig ook niet. Het beste kunt u hier zelf een balans in vinden. Houdt u er rekening mee dat als u langer dan 6 weken niet laadt, u de kans loopt dat de accu's kapot gaan.


Hoe lang gaat een scootmobiel accu mee?

Dit is compleet afhankelijk van het gebruik van de accu's. Bij goed gebruik kunnen MK AGM accu's ongeveer 3 tot 4 jaar mee. MK GEL accu's ongeveer 4 tot 6 jaar jaar. Invloeden die de levensduur kunnen verkorten zijn temperatuur, laadtijd, ladingen, acculader etc. Belangrijk is om altijd de juiste acculader te gebruiken. Bij voorkeur degene die wordt geleverd bij de scootmobiel.

 

AGM accu of GEL accu?

De scootmobiel accu's worden geleverd in 2 soorten, namelijk een AGM versie en een GEL versie. Beide zijn droge accu's die kunnen worden gebruikt in o.a. scootmobielen. Het verschil tussen deze 2 varianten is de kwaliteit. De GEL versie maakt gebruik van een ander soort techniek, waardoor de zuurwaarde in de accu lager is. Hierdoor kan de GEL meer ladingen hebben over de complete levensduur.

Op de langere termijn zijn de GEL accu's voordeliger. Voor de actieradius maakt het niet uit of u GEL of AGM kiest. Hiervoor moet u letten op het Ah dat de accu levert. Hoe hoger het Ah hoe verder u in principe komt. Hieronder staat een klein overzicht dat kan helpen bij uw keuze. Let altijd goed op of de accu's ook in uw scootmobiel passen en of uw huidige acculader nog kan worden gebruikt voor de nieuwe accu's.

Indicaties voor de actieradius aan de hand van het Ah:

  • 0Ah t/m 8Ah = niet te gebruiken in scootmobielen

  • 10Ah t/m 22Ah = 12km t/m 24km actieradius (opvouwbare scootmobielen)

  • 23Ah t/m 40Ah = 24 t/m 35km actieradius (grote scootmobielen)

  • 41Ah t/m 75Ah = 35 t/m 50km actieradius (grote scootmobielen)

  • 76Ah t/m 100Ah = 50 t/m 70km actieradius (grote scootmobielen)

TIP: Wilt u het maximale uit uw grote scootmobiel halen op het gebied van actieradius? Dan kunt u het beste de MK GEL 97Ah accu's i.c.m. de 12Ah MK acculader nemen. Deze accu's passen in 9 van de 10 scootmobielen.

 

Moet ik de scootmobiel accu in de winter binnen halen?

U kunt in de winter de accu's naar binnen halen, maar u moet de accu's wel blijven laden. De reden hiervoor is dat elke accu een zelfontlading heeft ook al wordt deze niet gebruikt. De zelfontlading is afhankelijk van de temperatuur. Accu's willen het niet te warm, maar ook niet te koud hebben. Het beste voor de accu's is kamertemperatuur. Houdt u er rekening mee dat u losse accu's niet kunt laden met uw huidige lader tenzij u hiervoor een hulpstuk gebruikt.

 

 

 

» Wilt u meer weten over de service en onderhoud die wij bieden klik dan hieronder